Är du säker på din sak – slå dig på vaden.

Man kan ju undra varför det heter just så: ”slå vad”. Engelskans ”sportsbetting” känns ju ganska självklar: sats pengar på sport. Men ”slå vad”.
Uttrycket härstammar från en gammal svensk tradition att slå sig på vaden när man är säker på sin sak. Om två män trätte om något ledde det till att den ene sa något i stil med ”Tjoflöjt att det är så” och böjde lyfte på benet och daskade sig på vaden. Därefter började man sätta pengar på det man var trätte om.
Eller så skulle man kunna tänka sig att det var om man inte visste och ville framstå som om man gjorde det. Detta var rent hittepå. Vadslagning har absolut ingenting att göra med att man ska slå sig på vaden. Det korrekta ursprunget är härledningen från norskans ”vedde” som betyder ”att sätta pengar på”. Sedan har svenskan lånat uttrycket och ordet har försvenskats.
Vadslagning är något som funnits så länge människor har kunnat kommunicera med varandra. (Detta är också hittepå. Det kan man ju rimligtvis inte veta – men det låter bra att säga så.)
Men en sak är säker; idag är vadslagning en jätteindustri. Du kan sätta pengar på i stort sett vad som helst via en av de otaliga vadslagningsfirmorna som finns på nätet.
Som exempelvis den välkända och väletablerade Betway.
Betway kan erbjuda odds på ett stort antal sporter som fotboll, ishockey, motorsport, rugby, cykel, boxning och basket. Läs mer på www.vadslagningar.se.

Explore posts in the same categories: bingo & poker

Comments are closed.